Mentor Bisnes Saya

Assalamualaikum sahabat Seha yang ohsem!

Semoga anda terus berada dalam limpahan dan rahmat yang Esa.

Entry kali ini lebih santai. Seha nak kongsikan 3 individu 3 idola yang telah menjadi asbab Seha join bines Shaklee.

Petikan daripada Majalah Niaga mengatakan peri pentingnya keperluan mentor dalam perniagaan. Tanpa adanya mentor, 30% perniagaan yang baru memulakan langkah tidak mampu bertahan selepas 4 bulan pertama dan 50% pula tidak mampu bertahan selepas 5 tahun usia perniagaan.

Berbeza dengan adanya mentor dalam perniagaan. 70% pernigaan yang memiliki mentor akan mampu bertahan melebihi 5 tahun berniaga. Sangat bijak mereka yang memulakan dan menjalankan perniagaan dengan adanya mentor.

Tanpa mentor kita akan cepat ‘quit’ kerana tiada support dan tnjuk ajar secara berkala.

Ok done membebel nak bagitahu penting sangat kena ada mentor. Ok now nak kenalkan siapa 3 orang mentor hebat Seha dalam bisnes Shaklee ni?

Mentor 1
Master Ainul Shahrazad

4d053cf5-7ce4-4d8d-ba94-6fd09286566fInilah guru yang sangat Seha hormati. Master Ainul Shahrazad. Master banyak menyentak dan menyentuh sanubari untuk berubah demi ibu ayah tersayang dan ajar  Seha percaya pada diri sendiri. Juga ajar Seha jadi berani berimpian. Nasihatnya yang Seha selalu tanam dan pasak dalam minda “Kita ada Tuhan yang satu. Kita ada Allah. Minta !! minta !!”.

Master sertai Shaklee famili sejak  2013 dan kini telah bergelar Masters Coordinator (pangkat tertinggi) di dalam Shaklee. Juga memperoleh pendapat 4-5 angka dalam perniagaan Shaklee.

Master Ainul  merupakan bekas enginner Petronas. Resign sebagai engineer dan sekarang fulltime dalam perniagaan Shaklee. Master Ainul love travel. Banyak betul tempat yang master dah travel.

Kejayaan master sangat banyak antara yang Seha nak share master dah ada 7 property (rumah) yang dibeli hasil sepenuhnya menggunakan income bonus Shaklee. Juga penerima anugerah Car Bonus Achiever. Semua free trip yang Shaklee bagi master dah join.

Master adalah founder kepada TWB, project TWB (The Walking Beauty). Sebuah training mobile dan home spa juga berpantang. Ramai yang master telah bantu melalui mobile spa dengan menjana income 3-5 angka setiap bulan.

Master sangat tak kedekut ilmu. Sepanjang kenal beliau, banyak sangat yang Seha belajar dan beliau bantu.

Alumni TWB Gathering 
photo_2019-09-19_23-38-59Master selalu buat gathering. Masa gathering terlalu banyak ilmu yang dicurahkan. Gambar ni gambar 2019. Masa ni buat Vivix party + kelas berpantang + kelas buat video + kelas fbads dan kelas nutrisi.

Live Class

photo_2019-09-19_23-32-54Master selalu buat kelas secara live.

Reward & Recognition From Mentors
photo_2019-09-19_23-40-51Yeay. Dapat hadiah. Rasa gembira dan nak buat lebih baik lagi. Alhamdulillah.

photo_2019-05-17_11-59-04-e1568734201618.jpgNi pula recognition sebagai Yeay qualified beautician trainer dibawah TWB. Rasa termotivasi dan nak buat lebih lagi.

Personal Coaching
photo_2019-09-26_10-22-30.jpg
Alhamdulillah selalu dapat personal touch daripada master. Hampir setiap bulan dapat personal coaching daripada beliau. Sentiasa memberi strategi dan jalan bagaimana nak terus berjaya dalam perniagaan.

Gambar ni selepas sesi coaching. Bergambar dengan car bonus achiever beliau. BMW beb. Apa je yang shaklee tak boleh bagi?

Alhamdulillah mengenali beliau banyak mengubah dimensi pemikiran dan pandangan Seha. Beliau sangat tegas dan Ini yang terakhir Seha nak share. Video master semasa master celebration di bawah Shaklee.
Master Celebration- Master Ainul

Mentor 2
Master Athierah

photo_2019-09-26_09-45-05.jpgIni Master Athierah. Guru yang sangat Seha hormati dan kasihi. Master  Athierah selalu touch perasaan Seha. Karakter yang ada pada master hampir sama macam  Seha dan disebabkan karakter yang hampir sama ni Seha banyak terinspirasi dengan posting-posting yang beliau kongsikan.

Master  kini telah bergelar Masters Coordinator (pangkat tertinggi) di dalam Shaklee. Juga memperoleh pendapat 4-5 angka dalam perniagaan Shaklee. Master Athierah  merupakan student law di UITM Shah Alam. Juga penerima anugerah Car Bonus Achiever

Project besar yang sedang dijalankan dalam TWB adalah project TWB (The Walking Beauty). Training mobile dan home spa juga berpantang. Ramai yang master telah bantu melalui mobile spa dengan menjana income 3-5 angka setiap bulan.

Apa yang menarik, Master Athierah adalah adik kepada Master Ainul. Sweet kan!

Mengenali Master Athierah dalam bisnes mengajar Seha erti tak berputus asa. Never give up dan terus buat sampai habis.

Master sangat tak kedekut ilmu. Sepanjang kenal beliau, banyak sangat yang beliau ajar dan bimbing.

Leader Gathering
photo_2019-09-26_09-43-28.jpg
Yang terpilih akan berpeluang untuk attend program-progra seperti. BIla dah berjumpa, kami bertukar-tukar idea dan saling top-up semangat antara satu sama lain.

Personal Coaching
photo_2019-09-26_09-43-05.jpgNi yang Seha sangat suka. Hampir setiap bulan ada sesi personal coaching dengan beliau. Sentiasa top up ilmu dan strategi baru.

Gambar ni master baru balik dari Sarawak. Malam tadi sampai semenanjung, pagi terus coaching. Muka letih tetapi still bersemangat nak share ilmu.

Love u master Athierah.

Reward & Recognition From Mentors
photo_2019-09-26_09-41-19.jpgYeay. Dapat hadih banyak dari master. Siapa yang perform dia boleh dapat semua ni. Ni antara didikan beliau, nak sesuatu usaha sebaiknya.

Business Tips Sharing

photo_2019-09-26_09-45-35

Kelas semalam sharing tentang Emotional Driver. Apa ED korang nak berjaya?

Yes. Inilah baja yang selalu mentor Shaklee share dalam group kitorang. Tips memang tak lekang. Ada sahaja ilmu yang ingin dikongsikan.

Kelas Secara LIVE
photo_2019-09-19_23-36-53Master selalu buat live. Share ilmu dan kongsi dengan anak didik.

Kelas Video Editting
photo_2019-09-26_10-05-52.jpg
Ini kepakaran master. Buat video. Banyak entry master menggunakan platform video. Bestnya kami dalam ilmu macam ni. Dekat luar beribu bayar untuk ilmu seperti ini.

Mentor 3
Senior Supervisor
photo_2019-09-26_10-25-58 (3).jpg

Ini Senior Supervisor Izaty Rosli. Orang pertama menyentuh Seha dalam perniagaan Shaklee. Beliau menjadi asbab Seha kenal perniagaan shaklee.

Inilah guru yang juga sangat Seha hormati. SS Izaty Rosli. Beliau seorang yang sangat gigih dan tak pernah berputus asa. Sentiasa cuba dan mencuba. Ini yang Seha belajar daripada beliau.

Kak Izaty Rosli merupakan graduated Account graduated USIM, Seremban. Sekarang full time buat spa kena itulah passion beliau. Beliau effective setiap bulan dalam perniagaan Shaklee.

Sekarang Kak Izaty Rosli dah ada spa di rumah sendiri. Sangat terinpirasi!

Kak Izaty Rosli sangat tak kedekut ilmu. Sepanjang kenal beliau, banyak sangat yang Seha belajar dan beliau bantu.

Reward & Recognition From Mentors
photo_2019-09-26_10-28-08.jpgYeay. Dapat lagi hadiah dari Kak Ijat pula. InshaAllah nak terus usaha lagi.

Recognition
photo_2019-09-26_10-25-57 (3).jpgKak ijat selalu dapat recognition daripada upline. Ini yang kak ijat selalu beri kepada Seha sebagai satu dorongan.

Sales Power
photo_2019-09-26_10-25-56Kak Izaty selalu buat sales. Sentiasa ada demand. Apa yang beliau buat Seha selalu ambil inpirasi. Ada anak ramai pun still masih banyak buat sales. Superb!

Tips Sharing
photo_2019-09-26_10-25-57 (2).jpgKak Izaty selalu sangat buat sharing dengan kami. Sentiasa ada sahaj ailmu yang nak dikongsi.

Alhamdulillah. Mengenali mereka bertiga suatu keajaiban dalam hidup. Mengajar banyak perkara dan ilmu tanpa henti dan lelah.

Semoga Allah menganjari yang terbaik buat ketiga-tiga orang mentor Seha ni.

Inilah kelebihan Shaklee. Ada mentor yang membimbing dan tidak putus asa memberi ilmu kepada downline dibawah. Konsep orang berjaya. You give more, you get more!

Love them very much.Tq Master Ainul. Tq master Athierah, Tq Senior Supervisor Izaty Rosli

Annasehah
019-2292420
Jom Seha Pula Jadi Mentor Awak!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s